Aurora möbelrestaurerings logga

Möbelrestaurering

Arbetsexempel

Auroras fotogalleri

Kurser

Webbresurser

Kontakta Aurora möbelrestaurering

Min väg till möbelrestaurerare
och träkonservator

SMonica Svederoth i arbeteocionom söker ny inriktning

Min grundutbildning och ursprungliga yrke är socionom - och den utbildningen var jag klar med redan 1972. Fram till Stockholms socialförvaltnings decentralisering år 1986 - då början till nuvarande stadsdelsförvaltningar skapades - arbetade jag inom Stockholm stad som behandlingsassistent, socialsekreterare och familjevårdsinspektör.

Inför den stora omorganisationen 1986 ville jag passa på att försöka hitta en annorlunda inriktning på mitt yrkesliv - så jag sa upp min anställning inom staden. För min försörjning arbetade jag som timvikarie på Socialjouren i Stockholm (och där har jag numera en tillsvidareanställning på deltid).

Från intresse till yrke

Min nyvunna fritid tillbringade jag en hel del hos en väninna som är möbelrestaurerare. Jag upptäckte hur intressant och spännande det var att jobba med mina händer och att se och ta på resultatet av dagens arbete.

Jag beslöt mig därför för att själv utbilda mig till möbelrestaurerare, och fick med arbetsförmedlingens hjälp först en ettårig snickarutbildning och därefter ett och ett halvt års utbildning till möbelrestaurerare, mesta tiden på nuvarande Tibro Hantverkscentrum.

AURORA ser dagens ljus i Stockholm och middagssolen i Uppsala

Efter avslutad grundutbildning startade jag mitt företag - AURORA Möbelrestaurering (mitt andranamn är nämligen Aurora...) - hösten 1991.

Märta Bring instruerar lärlingFörsta året hyrde jag in mig hos en snickare, sedan hyrde jag en egen lokal och därefter delade jag lokal med några andra hantverkare, allt på Söder i Stockholm.

Sedan årsskiftet 1997/98 håller jag till i Luthagens möbelateljé i Uppsala, tillsammans med tapetserarmästare Märta Bring. På bilden ser vi henne instruera lärlingen Berglind.

Utbildningen går vidare och djupare

koffertJag har tagit del av många vidareutbildningar och fördjupningskurser under åren. Veckokurser på Nääs slotts hantverksutbildningar, fanér- och intarsiakurs i England, målningskurser i Hälsingland och i Tornedalen, Stockholm och Köpenhamn.

Jag har varit på mängder av studiebesök i Sverige och i andra länder för att se och lära hur kollegor arbetar. Därutöver har jag läst 20 p vid Göteborgs universitet, kulturvård och konservering, där jag skrev mitt examensarbetet om linolja (pdf).

Som möbelrestaurerare blir man aldrig fullärd. Varje ny möbel är på något sätt en ny utmaning och jag ser fram emot många fler kompletterande och fördjupande utbildningar samt erfarenhetsutbyten med kollegor.

Monica Svederoth

Intyg från utbildningar

Bookmark and Share

© Aurora möbelrestaurering/Tanketal.seWebbplatsöversiktCookiesWebbansvarig